Ağ similasyonu Nedir?

Ağ similasyonu Nedir?



Ağ simülasyonu denilince akla, bir ağ ortamının bilgisayarda modellemesi ve ağın fiziksel olarak kurulumu yapılmadan nasıl çalışacağının test edilmesi gelecektir. Bu test, TCP ve OSI referans modelini tüm detaylarıyla kapsayacak düzeyde olursa gerçek yaşamdaki ağların modellenmesinde herhangi bir sorunla karşılaşmadan başarıyla tamamlanabilir. Network simülatör (ağ simülasyon ) programlarının büyük bir çoğunluğu, ağ ürünleri geliştiren firmaların eğitim ve tasarım amacıyla kullandıkları programlardır. Ağ simülasyon yazılımı, kapsamlı bir ağ teknolojisi öğretme programıdır. Bu program ağ ortamında gerçekleşen olayların çalışmasını, protokollerin alt yapısının kavranmasını sağlar. Gerçek dünyadaki ağların modellenmesi ve sorunlarının çözümlenmesi için gerekli denemelerin yapılmasına olanak tanır.
 Ağ simülasyon yazılımının faydalarından bazıları şunlardır:
- İyi bir öğrenme ortamı sağlar.
 - Çok kullanıcılı, gerçek zamanlı bir eğitim ortamı sağlar.  Sınav hazırlanabilir ve öğrencilerin yaptıkları işlemlere göre puanlama yapılmasını sağlar.
 - Öğrenciler sanal ekipmanları kullanarak ağ ortamını tasarlar ve ağ cihazlarını yapılandırabilir

Ağ Simülatörlerinin Sınıflandırılması

Ağ simülatörleri ticari ve açık kaynak kodlu olmak üzere iki gruba ayrılabilir    .
1)ticari similatörler :üretici firmalar tarafından kâr amacı gözetilerek oluşturulmuş olan simülatörlerdir. Bu simülatörlerin açık kaynak kodları simülatörü oluşturan firmalar tarafından genel kullanıcılara verilmemektedir. Bütün kullanıcılar simülatörü kullanabilmek için lisans ücreti ödemek zorundadırlar. Bu simülatörlere örnek olarak aşağıdakiler  verilebilir.
OPNET
QualNet

SSFNET 
2)Açık kaynak kodlu:ticari bir amaç gözetilmeden genellikle akademik kuruluşlar tarafından oluşturulup araştırmacıların kullanımına ücretsiz olarak sunulmaktadır. Farklı kullanıcılar veya kuruluşlar açık kaynak kodları kullanarak simülatöre katkıda bulunabilir ve aynı zamanda varsa hataları düzeltme imkânına sahiptir. Simülatör ara yüzü geliştirilecek durumlar için imkân sağlamaktadır. Böylece geliştirilecek yeni teknolojik gelişmeler ticari simülatörlere göre daha hızlı bir şekilde simülatöre eklenebilmektedir. Bu avantajların yanında kurulumu, doküman ve sürüm problemlerinden dolayı dezavantajları da bulunmaktadır. Açık kaynak kodlu simülatörleri örnek olarak aşağıdakiler verilebilir.
Ns-2
Ns-3
Pdns
NetSim
GTNets
Yaygın olarak kullanılan ağ similatörlerinin  Karşılaştırılması

iyi

MAN,
WAN
C++
C++

biz bu ağ similasyonlarından açık kaynak kodlu ve dili c++ olan ns2 inceleyeceğiz.

Bu linkten ns2 hakkında sizlere bilgivereceğim..











sonraki
« Prev Post
Önceki
Next Post »

2 yorum

Için tıklayınız yorum
11 Eylül 2017 20:07 ×


When someone writes an paragraph he/she retains the plan of a user in his/her brain that how a user can be aware of it. Therefore that's why this piece of writing is perfect. Thanks! paypal login my account

Balas
avatar
admin
8 Aralık 2020 22:53 ×

She explained everything if you ask me and patiently answered any question I had. mortgage calculator If you have a username and password for entry to non-public areas in the Refresh Financial websites, you might be solely responsible for many activities that exist in connection together with your username. canada mortgage calculator

Balas
avatar
admin
Thanks for your comment