Big data nedir?Niçin kullanılır?

Büyük veriler, bir işletmeyi günlük olarak gelen büyük miktarda veri (hem yapılandırılmış hem de yapılandırılmamış) açıklayan bir terimdir. Ancak önemli olan veri miktarı değil. Kuruluşların önemli olan verilerle ne yaptıkları. Daha iyi kararlar vermeye için bu büyük veriden nasıl analizler çıkaracağıdır.

Büyük Veri Geçmişi ve Güncel Hususlar

"Büyük veriler" terimi nispeten yeni olsa da, nihai analiz için büyük miktarda bilgi toplamak ve depolamak, eski yaştır. Konsept, 2000'li yılların başında endüstri analisti Doug Laney'nin büyük verilerin şu anki tanımını üç Vs olarak ifade ettiğinde ivme kazandı:

Hacim. Kuruluşlar, ticari işlemler, sosyal medya ve sensör veya makinadan-makineye veri gibi çeşitli kaynaklardan veri toplamaktadır. Geçmişte, depolamak bir sorun olurdu - fakat yeni teknolojiler (Hadoop gibi) yükü hafifletti.
Hız. Veri benzeri görülmemiş bir hızda akar ve zamanında ele alınmalıdır. RFID etiketleri, sensörler ve akıllı ölçüm, neredeyse gerçek zamanlı veri torrentleri ile başa çıkma ihtiyacını beraberinde getiriyor.
Çeşit. Veriler geleneksel veritabanlarındaki yapılandırılmış sayısal verilere, yapılandırılmamış metin belgelerine, e-posta, video, ses, hisse senedi kodu verileri ve finansal işlemlere kadar her tür formatta gelir.

Büyük Veriler Neden Önemlidir?


Büyük verilerin önemi, sahip olduğunuz verinin ne olduğu, ne yaptığınızla ilgili değildir. 1) maliyet azaltma, 2) zaman indirimleri, 3) yeni ürün geliştirme ve en iyileştirilmiş teklifler ve 4) akıllı karar verme olanağı sağlayan cevapları bulmak için verileri herhangi bir kaynaktan alıp analiz edebilirsiniz. Büyük verileri yüksek güçlü analitiklerle birleştirdiğinizde, aşağıdaki gibi işle ilgili görevleri yerine getirebilirsiniz:
  • Başarısızlıkların, sorunların ve kusurların kök nedenlerini neredeyse gerçek zamanlı olarak belirleme.
  • Müşterinin satın alma alışkanlıklarına dayalı olarak satış noktasında kupon üretme.
  • Tüm risk portföylerini birkaç dakika içinde yeniden hesaplayın.
  • Hileli davranışları organizasyonunuzu etkilemeden algılamak.
  • Büyük verileri kim kullanır?

Büyük veriler neredeyse tüm sektörlerde kullanılır.Bankacılık,eğitim,devlet,sağlık hizmetleri,perakende,imalat vs.


  

Nasıl çalışır


Büyük veriler işletmeniz için nasıl işe yarayabilir bulmaya başlamadan önce, nereden geldiğini anlamak gerekir. Büyük veriler için kaynaklar genellikle üç kategoriden birine ayrılır.

1)Akan veriler:Bu kategori, bağlı bir cihaz ağı üzerinden IT sisteminize ulaşan verileri içerir. Bu verilere ulaştığında analiz edebilir ve hangi veriyi saklayacağınız, ne tutmayacağınız ve daha fazla analiz gerektiren veriler üzerinde kararlar alabilirsiniz.
2)Sosyal medya verileri:Sosyal etkileşimlerle ilgili veriler, özellikle pazarlama, satış ve destek işlevleri için giderek daha cazip bir bilgi grubudur. Genellikle yapılandırılmamış veya yarı yapılandırılmış biçimdedir, bu nedenle tüketim ve analiz söz konusu olduğunda eşsiz bir meydan okumaya neden olur.
3)Kamudan:açık kaynaklar ABD hükümetinin data.gov, CIA World Factbook veya Avrupa Birliği Açık Veri Portalı gibi açık veri kaynakları aracılığıyla büyük miktarda veri mevcuttur.


        büyük veriden ve büyük veri analizinden en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olan teknolojileri araştırmaktır.Bunun için sürekli yeni teknolojiler geliştirilmektedir.Bu teknolojiler geliştirilirken şu prensiplere göre hareket edilmektedir.
  • -Ucuz, bol miktarda depo.
  • -Daha hızlı işlemciler.
  • -Ekonomik açık kaynak, Hadoop gibi dağıtılan büyük veri platformları.
  • -Paralel işleme, kümeleme, MPP, sanallaştırma, büyük grid ortamları, yüksek bağlantı ve yüksek verimlilik.
  • -Cloud computing ve diğer esnek kaynak tahsisi düzenlemeleri.
  • Tüm bunlar göz önüne alındığında gelecek yıllarda bu alanda çok daha fazla araştırma ve geliştirme yapılacağı aşikardır.Bir sonra ki yazımızda büyük veri üzerinde nasıl çalışacağına dair teknolojilerden bahsedeceğiz.şimdilik hoşçakalın.
























sonraki
« Prev Post
Önceki
Next Post »
Thanks for your comment